Sosyal Medya

Güncel

İHH: İsrail’le anlaşmayı doğru bulmuyoruz

Gazze'ye ambargoyu kırmak için yola çıkan filoya, saldırıya uğrayan Mavi Marmara ile katılan İHH, Türkiye-İsrail anlaşmasıyla ilgili "İsrail’le bir anlaşmayı doğru bulmuyoruz. Şehit aileleri davalarından vazgeçmeyeceklerini beyan etmektedir" açıklamasında bulundu.



2010 yılında Gazze'ye ambargoyu kırmak için yola çıkan filoya saldırıya uÄŸrayan Mavi Marmara ile katılan Ä°nsan Hak ve Hürriyetleri Ä°nsani Yardım Vakfı (Ä°HH), Türkiye-Ä°srail anlaÅŸmasıyla ilgili "Ä°srail’le bir anlaÅŸmayı doÄŸru bulmuyoruz. Åžehit aileleri davalarından vazgeçmeyeceklerini beyan etmektedir" açıklamasında bulundu.  Ä°HH, Türkiye ile Ä°srail arasında yapılan anlaÅŸmaya karşı olduÄŸunu belirtti ve gerekçelerini şöyle sıraladı:

"Emsal olmasının önüne geçilmiş olacak"

"31 Mayıs 2010 tarihinde Mavi Marmara’ya yapılan saldırı sonrasında gerilen Türkiye-Ä°srail iliÅŸkilerinin normalleÅŸmesi için süren görüşmelerde bir sonuca varıldığı bugün resmi olarak açıklanmıştır. Türkiye’nin yapmış olduÄŸu açıklamayla aynı saatlerde Ä°srail adına da Netanyahu bir açıklamada bulunmuÅŸtur. Netanyahu’nun büyük bir zafer edası ile yapmış olduÄŸu basın toplantısında ‘Ä°srail için muazzam bir ekonomik sonuç alındığı, Gazze’ye ablukanın kesinlikle kalkmadığı ve kalkmayacağı, Türkiye’nin ÅŸartları kabul ettiÄŸi’ beyan edilmiÅŸtir. Özellikle Ä°srail’in tazminat vermediÄŸi, sadece davaların düşmesi karşılığında 20 milyon dolar ödeyeceÄŸi ama bunun da bağış olarak yapılacağı, böylelikle Ä°srail askerlerinin diÄŸer katliamlarına da emsal olmasının önüne geçilmiÅŸ olacağı Ä°srail tarafında en önemli kazanım olarak dile getiriliyor."

"Gazze’ye uygulanan ablukanın kalkması için her türlü  Ã§alışmalarımızı sürdüreceÄŸiz"

"Türkiye’nin açıkladığı mutabakat, kabul etmiÅŸ olduÄŸu ÅŸartlar özellikle maalesef Gazze ablukasının Türkiye açısından tanınması anlamına geliyor. Oysa Gazze 2005 yılındaki anlaÅŸma sonrası özgürdür ve herkes gibi kimseye muhtaç olmadan seyahat ve ticaret özgürlüğünü kullanmalıdır. Ambargo ise Ä°srail’in otorite olarak kabul edilip Gazze’ye girecek malzemenin nevi ve miktarı konusunda söz sahibi olması anlamına gelir ki açıklanan mutabakata konu olan husus budur. Ambargonun hafifletilmesi sayılabilecek (birçok yönden muallak bir mutabakat olsa bile) bu mutabakat sadece Türkiye tarafından kısmi izin ÅŸeklindedir. Bugün Ä°srail’in Türkiye’ye bile hangi malzeme ve ne miktar için izin vereceÄŸi büyük bir soru iÅŸaretidir. Oysa tüm devletler gibi Gazze’ye de mal giriÅŸ çıkış serbestisi saÄŸlanmalıdır. Mesele insani yardımın Gazze’ye girmesi deÄŸil, Gazze’nin kimsenin yardımına ihtiyaç duymayacak ÅŸekilde hürriyetine kavuÅŸmasını saÄŸlamak olmalıdır. Uluslararası hukuk her topraÄŸa ve devlete bu hakkı tanıyorsa neden Filistin bu özgürlükten mahrum bırakılsın ve sadece yardıma mahkum edilsin. Bu kesinlikle kabul edilemez. Bu nedenle Ä°HH olarak Gazze’ye uygulanan hukuksuz ablukanın kalkması için her türlü hukuki, fiili çalışmalarımızı sürdüreceÄŸimiz tekraren ilan ediyoruz"

"Şehit aileleri davalarından vazgeçmeyecek"

"Öte yandan ÅŸehit ailelerine bağışta bulunulması karşılığında davalardan vazgeçilmesi üzerine bir ÅŸartın mutabakatta yer aldığı belirtilmektedir. Davalar sadece ÅŸehit ailelerinin ve ya Türkiye vatandaÅŸlarının deÄŸil 37 devlet vatandaşı dahil tüm maÄŸdurların davalarıdır. Davalardan vazgeçilmesi söz konusu olmayacaktır. Åžehit aileleri davalarından vazgeçmeyeceklerini, ablukanın kaldırılması için mücadelede yer alacaklarını da beyan etmektedir. Ancak Ä°srail’in küstahça ‘öldürürüm parasını öderim’  tavrı asla kabul edilemez. Bundan sonra uluslararası sularda Türkiye vatandaÅŸlarını Ä°srail’den kim nasıl koruyacaktır?"

"Umarız ki TBMM İsrailli katilleri affetmez"

"Türkiye hükümeti bir tasarrufta bulunmuÅŸ, bu ÅŸekilde bir mutabakata varmıştır. Başından beri söylediÄŸimiz gibi uluslararası bir sivil toplum kuruluÅŸu olarak biz Ä°srail’le bir anlaÅŸmayı doÄŸru bulmuyoruz. Hiçbir zaman tarafı ya da bir parçası da olmadık. Bugüne kadar uyarı ve önerilerimizi dile getirdik. Bundan sonra yardımlarımızla, ablukayı kırma çabalarımızla, davalarımızla, eylemlerimizle Filistin halkının yanında olmaya devam edeceÄŸiz. Mavi Marmara davaları ise devam edecektir. Umarız ki Ä°srailli katillerin affedileceÄŸi anlamına gelecek olan böyle bir mutabakat TBMM tarafından onaylanmaz."

"Mavi Marmara Ä°slam dünyasında ve ezilen tüm halklara umut olmuÅŸtur. Ä°nsanlığın ortak vicdanı haline gelmiÅŸ olan bu umudu canlı tutmak mesuliyetimizdir. Sözümüzü bir Filistin deyiÅŸiyle bitiriyoruz; Ä°srail’le örtünen çıplak kalır"

Kaynak: Al Jazeera
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.